„Teorija za optičare“, recenzija

U nedostatku literature, koja je namenjena teorijskom osposobljavanju, praktičnom i stručnom usavršavanju optičara, autor priručnika je pokazao iskrenu želju da svoje profesionalno znanje, kao i dugogodišnje iskustvo, prenese svima, koji su zainteresovani da posao optičara rade odgovorno. Posebnu pohvalu zaslužuje za trud, napor i vreme, koje je uložio, obrađujući kompleksne oblasti iz oftalmologije. Koristeći opsežne oftalmološke udžbenike, pokazao je sposobnost izdvajanja iz njih, za optičare fundamentalno i neophodno znanje, kao preduslov razumevanja i svrhe svog budućeg rada.

Stručnom delu prethodi hronološki pregled istorijskog razvoja optike, počev od XII veka pre Hrista, pa sve do današnjih dana. Pored podatka da su prve naočari nastale 1285. godine u Italiji, sledi još niz interesantnih podataka. U poglavlju oftalmologije su na jasan i pregledan način objašnjeni građa i funkcija oka, njegovi pomoćni organi, funkcije mišića pokretača oka i njihova inervacija. Šematski prikaz normalnog (emetropnog oka), kao i tekstualno objašnjenje su dati kao polazna osnova daljeg razumevanja, kako pojma vidne oštrine, tako i njegovi poremećaji. Objašnjeni su svi metodi subjektivnog i objektivnog određivanja vidne oštrine na daljinu i blizinu. Određen je pojam akomodacije, njen značaj, kao i psoledice poremećaja iste.

Refrakcione anomalije – hipermetropija, miopija i astigmatizam, s obzirom na važnost njihovog razumevanja, temeljno su objašnjene i dopunjene primerima, kako šematskim (samih anomalija), tako i od strane očnih lekara propisanih recepata, korekcionih stakala (sferičnih, cilindričnih, sferocilindričnih i prizmatskih). Kako smetnje vida nisu uvek psoledica navedenih anomalija, već i mnogobrojnih oboljenja oka, pominju se dva najčešća-katarakta i glaukom, i u tom smislu upozorenja, kada treba na njih posumnjati i kako postupati. Definisanje mnogih oftalmoloških termina, kao i onih koji pripadaju optičarskoj struci u velikoj meri pomažu usklađenom radu u međusobnom razumevanju oftalmolog-optičar.

Mr sc. med. Dr Snežana M. Lazić


„Naočare u službi dobrog vida“, recenzija

Autor knjige, Siniša pašćan, je školovan optičar sa ličnim iskustvom u struci od preko 40 godina, prikupio je mnogo finesa i tajni iz oblasti optike i rešio da sve što zna iz svoje struke nesebično i javno iznese u ovom priručniku. Naslov knjige govori o cilju i koristi od ovog njegovog rada. U uvodu knjige navode se kraći istorijski podaci o otkrićima koja se prethodila razvoju optike i mogućnostima da se naočarima popravi vid kod ljudi. Podvučena je potreba za nošenjem naočara za korekciju vida. U prvim poglavljima navedene su ukratko anomalije oka koje dovode do lošeg vida i ukazano na mogućnost korigovanja istih upotrebom odgovarajućih naočara.

Naočare se sastoje od dva dela, od stakla koje služi za korekciju vida i okvira koji predstavlja nosač stakla. Detaljno je opisan okvir naočara sa svim svojim delovima. Za svaki pojedini deo okvira podvučena je njegova funkcija i značaj za udoban okvir naočara koji ima ulogu u službi dobrog vida. U delu knjige koji govori o staklima za naočare, opisane su sve vrste dioptrijskih sočiva (konveksna, konkavna, kombinovana, cilindrična, bifokalna, multifokalna), kao i materijal od koga su izrađene. Navedene su i mogućnosti bojenja dioptrijskih stakala i šta su prednosti i nedostaci istih. Posebno su opisane naočare za daljinu i blizinu, i u vezi toga su opisane bifokalne i multifokalne naočare. Deo teksta u knjizi posvećen je posebnim vrstama naočara, kao što su zaštitne naočare za određene profesije, sunčane naočare i naočare za decu. Na kraju postoji tekst koji govori o kontaktnim sočivima, o dilemama pacijenta treba li da ih nose, koje su prednosti i mane istih.

Dobro je da knjiga obiluje brojnim slikama koje pokazuju vrste i oblike naočara što doprinosi da izneta materija bude razumljiva i bolje shvaćena. Slike pokazuju i estetsku stranu pojedinih vrsta naočara, što je od velikog značaja za pacijente pri odabiru okvira i stakala za naočare. Posebno su za pohvalu korisni savetikoji prate svako poglavlje, a koji predstavljaju odgovore na česta pitanja i dileme osoba koje treba da nose ili već nose naočare. Oni ih upućuju na mogućnost da ove dileme otklone, da bolje razumeju razloge za nošenje naočara, a u slučaju nekih nepoželjnih pojava, da ih uputi tamo gde će dobiti pravu stručnu pomoć. U knjizi su iscrpno navedena uputstva za izbor naočara, rukovanje, negovanje (čišćenje) i čuvanje naočara, a sve to sa ciljem da onima koji ih nose dugo služe i zadovolje kvalitet života. Koncepcija knjige, u celini, dobro je zamišljena, napisana je prihvatljivim i razumljivim stilom. Namenjena je zainteresovanim pacijentima, zatim optičarima, kao i onima koji su zainteresovani da to postanu, defektolozima, kao i pomoćnom osoblju koje radi u očnim ustanovama. Uverena sam da će knjiga „Naočare u službi dobrog vida“, autora Siniše Pašćana, biti široko prihvaćena i od velike koristi i pomoći svima koji je budu čitali. Pojava ove knjige popuniće nedostatak literature iz ove oblasti i nadam se, doživeti više izdanja.

Dr sci med. Nevenka Dimoski, oftalmolog

Praksa za optičare I

Knjiga „Praksa za optičare 1“ predstavlja jedinstvenu knjigu-priručnik ovog tipa na našim prostorima. Namenjena je svim budućim optičarima, đacima Prve privatne optičarske škole „PAŠĆAN“, kao i onima koji su to zvanje već stekli kao dobar podsetnik na pojedine vrste popravki naočara koje možda u praksi nisu imali prilike često da rade. Na početku knjige opisano je kako treba da izgledajui šta sve one treba da sadržeoptičarska radnja i radionica. Knjiga je napisana lakim i razumljivim stilom, pristupačnim za svakog laika koji ima potrebu ili afiniteta prema optičarskoj struci. Uz lako i razumljivo objašnjene različitih vrsta i delova naočara, podešavanja ili justiranja istih, kao i početnih radnih vežbi koje su ilustrovane sa čak 470 fotografija, svaki laik i početnik može na brz i lak način da prodre u tajne optičarskog zanata. U ovoj knjizi je prevashodno dat akcenat na vrste naočara, od zaštitnih do dioptrijskih, kao i popravke svih vrsta naočara,uključujući tu i zamenu, odnosno popravku istih. Osim toga, data su objašnjenja o svim vrstama i zameni papučica za naočare,svih vrsta i zameni krilaca ili uški za naočare,vrstama turpija i načinu turpijanja pojedinih delova na naočarima,svih vrsta odvijača za naočare, vrstama i popravki tj.zameni šarnira, vrstama klešta,različitim vrstama bušilica i burgijica. Na veoma razumljiv način je opisana radna operacija lotanja metalnih okvira i njihovih delova, način merenja i kontrolisanja, zaštita i galvanizacija oštećenih delova okvira posle lotanja različitim bojama, boje za galvanizaciju i postupak poliranja sa različitim vrstama filceva i pasti za poliranje dioptrijskih okvira,kao i lepljenje polomljenih plastičnih okvira. Veoma iscrpno i razumljivo je opisan način ručnog pravljenja šablona od tvrđe hartije i plastike. Izrada kartonske podloge za ocrtavanje sočiva, različite vrste vijaka kao i metode vađenja istih na plastičnom, odnosno metalnom okviru. Dat je podatak o najčćešćim vrstama burgijica koje se koriste u optičarskoj struci, kao i različitim vrstama sredstava za lepljenje šrafića na metalnim okvirima. Navedene su različite vrste vodootpornih flomastera i način zacrtavanja sočiva pomoću njih. Na kraju knjige je dat iscrpni sadržaj knjige sa slobodnim stranicama išpartanim na linije za pisanje i hvatanje beleški zanimljivih ili potrebnih tekstova u toku učenja. Dve recenzije priznatih i kvalifikovanih stručnjaka ovoj knjizi daju poseban značaj.


Praksa za optičare 2

Knjiga „Praksa za optičare 2“ je namenjena za sve buduće optičare, đake prve privatne optičarske škole „PAŠĆAN“, kao i sve zainteresovane kandidate, koji kao laici i početnici u optičarskim radnjama žele da na najbolji,najpravilniji i najbrži naćin steknu znanje koje poseduje tehničaroptike. To sve mogu i te kako uz pomoć ove jedinstvene knjige–priručnika u kojoj su na najednostavniji i najpristupačniji način opisane sve radne operacije koje su neophodne za rad optičara tehničara u optičarskim radnjama. Naime, kroz knjigu budući optičar od samog početka dolazi do saznanja kako se i čime meri pupilarna distanca pacijenta, kako se očitavaju recepti za naočare, kako izgledaju početne vežbe kidanja stakala bez i sa zadatim merama, upoznaje se sa vrstama fokometara i načinom merenja sfernih i cilindričnih sočiva na njima. Značajan deo knjige čine opis i način preračunavanja sferotoričnih i ukrštenih cilindara sa datim primerima u različitim kombinacijama. Isto tako, opisan je način sečenja mineralnih i plastičnih dioptrijskih sočiva. Detaljno je opisan rad na ručnoj mašini za brušenje sočiva,pravljenje zaštitne fazete, različite vrste ventileta ili fena za grejanje plastičnih okvira, ručno brušenje sfernih i cilindričnih sočiva, ispravljanje najčešćih grešaka u toku brušenja,ugradnja izbrušenih sočiva u plastičan i metalni okvir. Dat je prikaz i pojam kao i obeležavanje asferičnih, bifokalnih i multifokalnih sočiva, kao i njihova ugradnja. Isto tako su detaljno objašnjena lentikularna i lentiluks sočiva kao i način njihove ugradnje. Objašnjen je postupak mašinske izrade šablona, kao i rad na automatskim ili digitalnim mašinama za brušenje sočiva. Knjiga obiluje sa 430 kvalitetnih fotografija koje uz jasan i razumljiv tekst u mnogome pomažu čitaocu da brže i lakše shvati sve navedene radne operacije u knjizi. image002 Uz dobro objašnjenje date su šeme i karte za centriranje multifokalnih sočiva. Knjiga detaljno opisuje način frezovanja sočiva i njihovu ugradnju,kao i način bušenja sočiva i njihovu montažu. Osim toga, knjiga daje primere postavljanja prizma folija na ugrađena dioptrijska sočiva u okviru za ispravljanje strabizma, kao i montaža „press-on“-a za bifokale. Date su različite vrste okludera za dečje okvire u toku ispravljanja strabizma. Tu je još i opis postavljanja dioptrijskih sočiva u multifunkcionalne naočare,kao npr. za plivanje itd. Detaljno je opisan način bojenja sočiva u različitim gradacijama kao i deo koji se odnosi na kontaktna sočiva i kozmetiku za ista. Značajan deo knjige čine saveti iz izkustva autora, koji se odnose na uređivanje izloga i radnje,rad sa pacijentima kao i najčešće reklamacije koje se događaju prilikom nošenja preuzetih gotovih naočara od optičara.Na kraju knjige je datdetaljan sadržaj knjige koji pomaže čitaocu da brzo i lako odabere štivo koje ga interesuje. Knjigu takođe krase i tri recenzije različitih profila stručnjaka što knjizi daje poseban značaj. Knjige možete poručiti telefonom na brojeve: 063/340-856, 022/471-696, 021/6-419-472, na email skolapascan@gmail.com ili pismenim putem na adresu: Siniša Pašćan, Bul. kralja Petra I broj 73, 21000 Novi Sad.