Praksa za optičare 1 i 2 - jedinstvene knjige u svetu

Praksa za optičare I

Knjiga „Praksa za optičare 1“ predstavlja jedinstvenu knjigu-priručnik ovog tipa na našim prostorima. Namenjena je svim budućim optičarima, đacima Prve privatne optičarske škole „PAŠĆAN“, kao i onima koji su to zvanje već stekli kao dobar podsetnik na pojedine vrste popravki naočara koje možda u praksi nisu imali prilike često da rade.

Na početku knjige opisano je kako treba da izgledajui šta sve one treba da sadržeoptičarska radnja i radionica. Knjiga je napisana lakim i razumljivim stilom, pristupačnim za svakog laika koji ima potrebu ili afiniteta prema optičarskoj struci. Uz lako i razumljivo objašnjene različitih vrsta i delova naočara, podešavanja ili justiranja istih, kao i početnih radnih vežbi koje su ilustrovane sa čak 470 fotografija, svaki laik i početnik može na brz i lak način da prodre u tajne optičarskog zanata.

U ovoj knjizi je prevashodno dat akcenat na vrste naočara, od zaštitnih do dioptrijskih, kao i popravke svih vrsta naočara,uključujući tu i zamenu, odnosno popravku istih. Osim toga, data su objašnjenja o svim vrstama i zameni papučica za naočare,svih vrsta i zameni krilaca ili uški za naočare,vrstama turpija i načinu turpijanja pojedinih delova na naočarima,svih vrsta odvijača za naočare, vrstama i popravki tj.zameni šarnira, vrstama klešta,različitim vrstama bušilica i burgijica. Na veoma razumljiv način je opisana radna operacija lotanja metalnih okvira i njihovih delova, način merenja i kontrolisanja, zaštita i galvanizacija oštećenih delova okvira posle lotanja različitim bojama, boje za galvanizaciju i postupak poliranja sa različitim vrstama filceva i pasti za poliranje dioptrijskih okvira,kao i lepljenje polomljenih plastičnih okvira.

Veoma iscrpno i razumljivo je opisan način ručnog pravljenja šablona od tvrđe hartije i plastike. Izrada kartonske podloge za ocrtavanje sočiva, različite vrste vijaka kao i metode vađenja istih na plastičnom, odnosno metalnom okviru. Dat je podatak o najčćešćim vrstama burgijica koje se koriste u optičarskoj struci, kao i različitim vrstama sredstava za lepljenje šrafića na metalnim okvirima. Navedene su različite vrste vodootpornih flomastera i način zacrtavanja sočiva pomoću njih. Na kraju knjige je dat iscrpni sadržaj knjige sa slobodnim stranicama išpartanim na linije za pisanje i hvatanje beleški zanimljivih ili potrebnih tekstova u toku učenja. Dve recenzije priznatih i kvalifikovanih stručnjaka ovoj knjizi daju poseban značaj.

Praksa za optičare 2

Knjiga „Praksa za optičare 2“ je namenjena za sve buduće optičare, đake prve privatne optičarske škole „PAŠĆAN“, kao i sve zainteresovane kandidate, koji kao laici i početnici u optičarskim radnjama žele da na najbolji,najpravilniji i najbrži naćin steknu znanje koje poseduje tehničaroptike. To sve mogu i te kako uz pomoć ove jedinstvene knjige–priručnika u kojoj su na najednostavniji i najpristupačniji način opisane sve radne operacije koje su neophodne za rad optičara tehničara u optičarskim radnjama. Naime, kroz knjigu budući optičar od samog početka dolazi do saznanja kako se i čime meri pupilarna distanca pacijenta, kako se očitavaju recepti za naočare, kako izgledaju početne vežbe kidanja stakala bez i sa zadatim merama, upoznaje se sa vrstama fokometara i načinom merenja sfernih i cilindričnih sočiva na njima.

Značajan deo knjige čine opis i način preračunavanja sferotoričnih i ukrštenih cilindara sa datim primerima u različitim kombinacijama. Isto tako, opisan je način sečenja mineralnih i plastičnih dioptrijskih sočiva. Detaljno je opisan rad na ručnoj mašini za brušenje sočiva,pravljenje zaštitne fazete, različite vrste ventileta ili fena za grejanje plastičnih okvira, ručno brušenje sfernih i cilindričnih sočiva, ispravljanje najčešćih grešaka u toku brušenja,ugradnja izbrušenih sočiva u plastičan i metalni okvir.

Dat je prikaz i pojam kao i obeležavanje asferičnih, bifokalnih i multifokalnih sočiva, kao i njihova ugradnja. Isto tako su detaljno objašnjena lentikularna i lentiluks sočiva kao i način njihove ugradnje. Objašnjen je postupak mašinske izrade šablona, kao i rad na automatskim ili digitalnim mašinama za brušenje sočiva. Knjiga obiluje sa 430 kvalitetnih fotografija koje uz jasan i razumljiv tekst u mnogome pomažu čitaocu da brže i lakše shvati sve navedene radne operacije u knjizi.

Uz dobro objašnjenje date su šeme i karte za centriranje multifokalnih sočiva. Knjiga detaljno opisuje način frezovanja sočiva i njihovu ugradnju,kao i način bušenja sočiva i njihovu montažu. Osim toga, knjiga daje primere postavljanja prizma folija na ugrađena dioptrijska sočiva u okviru za ispravljanje strabizma, kao i montaža „press-on“-a za bifokale. Date su različite vrste okludera za dečje okvire u toku ispravljanja strabizma. Tu je još i opis postavljanja dioptrijskih sočiva u multifunkcionalne naočare,kao npr. za plivanje itd.

Detaljno je opisan način bojenja sočiva u različitim gradacijama kao i deo koji se odnosi na kontaktna sočiva i kozmetiku za ista. Značajan deo knjige čine saveti iz izkustva autora, koji se odnose na uređivanje izloga i radnje,rad sa pacijentima kao i najčešće reklamacije koje se događaju prilikom nošenja preuzetih gotovih naočara od optičara.Na kraju knjige je datdetaljan sadržaj knjige koji pomaže čitaocu da brzo i lako odabere štivo koje ga interesuje. Knjigu takođe krase i tri recenzije različitih profila stručnjaka što knjizi daje poseban značaj.

Knjige možete poručiti telefonom na brojeve: 063/340-856, 022/471-696, 021/6-419-472, na email skolapascan@gmail.com ili pismenim putem na adresu: Siniša Pašćan, Bul. kralja Petra I broj 73, 21000 Novi Sad.